Patru lucruri de facut iar si iar in Oradea

Oradea de sus

Recomandarile de mai jos sunt subiective si sunt destinate atat veneticilor (turistilor), cat si localnicilor, caci adesea ne obisnuim prea tare cu peisajul pe care il vedem zi fiecare zi si nu-l mai observam.

Asadar, ce-i de facut in Oradea, intr-o zi cu soare sau cu nori:

1.De admirat Piata Unirii din Piata Uniriii

Venind intr-un oras precum Bucurestiul, unde pietele sunt de fapt intersectii in care nu e bine sa zabovesti, aici te reacomodezi la peisajul transilvanean, unde pietele sunt spatii deschise, care pot acomoda multimi si targuri, unde poti sa te opresti din drum si sa admiri arhitectura locului. Caci acest lucru din urma reprezinta una dintre caracteristicile unei piete: modul in care este “imbracata” de catre cladirile ce o marginesc, cate fatade sunt orientate spre interior, cat de placuta este din punct de vedere vizual.

Or, Piata Unirii este marginita de Complexul Vulturul Negru ( cel mai mare complex Secession din oras), de cladirea Primariei, de Palatul Episcopal Greco – Catolic, de Biserica cu luna etc.  

(Despre arta de a construi piete puteti afla mai multe in acest clip despre Michelangelo si Piata Campidoglio din Roma)

2.De vazut orasul de sus, din Turnul Primariei

Imagine din februarie 2018

Genul de experienta care pare infricosatoare doar din doua puncte de vedere: fiindca ti se spune ca o sa urci pana la 50 m altitudine si fiindca o sa fii pus sa semnezi un catastif cum ca urci de bunavoie si nesilit de nimeni. In rest, multe trepte de urcat, de diferite tipuri si feluri, care pot fi asezonate cu multe pauze pentru a admira fotografii de epoca (win – win).

Sus poti sta inantru dar poti iesi si afara, pe micul culoar, fara frica – balustrada e destul de inalta chiar si pentru cei cu frica de inaltime. In plus, pe langa faptul ca e locul ideal de baut cafeaua din oras (daca ti-ai luat-o in termos…), e un loc excelent pentru a admira peisajul: in dreapta Crisului e orasul vechi,  drept in fata, pe mal, e Sinanoga Sion si, la stanga Crisului, Orasul nou cu Piata Unirii si cu Palatul Vulturul Negru & co.

3. Plimbat de voie de-a lungul Crisului

Un mal salbatic, un mal cu terase.

Venind dintr-un oras in care raul a fost sistematizat, canalizat si imblanzit inca de la sfarsitul secolului XIX, faptul ca in Oradea poti sa treci Podul Intelectualilor si sa te asezi pe iarba, pe malul apei, e un pic magic. Esti in mijlocul naturii desi esti in buricul targului – ai ce-i mai bun din doua lumi diferite.

4. Plimbat fara tinta si fara graba pe strazi si stradute

Oradea este singurul oras de pe teritoriul Romaniei care face parte din reteaua europeana a oraselor Art Nouveau – Reseau. Nu e singurul oras cu patrimoniu Art Nouveau/ Secession – mai este Timisoara, Arad, Cluj, Targu Mures –  dar e cel mai bogat la acest capitol. Exista palate/complexe care pe de-o parte te duc cu gandul la casele de turta dulce din povesti, pe de alta parte te fac sa te intrebi cum era sa locuiesti la inceput de 1900 intr-o asemenea cladire. Partea interesanta e ca patrimoniul Secession din oras nu se rezuma la marile palate –  Fuchsl, Moskovits – Miksa, Stern etc – ci exista si in mici detalii (uneori doar o fernerie, alteori o forma de vitrina) raspandite peste tot in oras. Si satisfactia descoperirii lor e mai mare decat ai crede. Cu cat mai dosnica, necentrala strada, cu atat mai mare bucuria descoperirii.

Vanatoarea de comori arhitecturale a pornit de la niste plimbari. De fapt, Vanatoarea e o plimbare, doar ca una cu indicii si cu deadline, dar speram – de fiecare data – ca fiecare participant sa fie inspirat de experienta si sa se plimbe mai mult. Si da, speram ca oradenii sa fie cei mai inspirati. 🙂

@Snoozz Cafe

Azi, 8 iunie 2019, are loc cea de-a treia Vanatoare de comori arhitecturale in Oradea. Noi si partenerii nostri de la cotidianul Crisana va asteptam la ora 17.00, in Piata Unirii, in fata la intrarea principala in complexul Vulturul Negru. Biletele se pot achizitiona de aici.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *