De vreo doi ani ne gândim să ieșim cu Vânătoarea de comori arhitecturale din București. Ne-am gândit la Sibiu, la Dumbrăveni (Sibiu), la Ploiești – și lista nu se oprește aici. Și am rămas aici, la stadiul de gând, din lipsă de resurse (timp, energie etc).
Anul ăsta însă s-au aliniat stelele și împreună cu My Secret Romania am pregătit o Vânătoare arhitecturală într-un oraș de care ne-am îndrăgostit (iremediabil): Câmpulung Muscel.
Despre acest Câmpulung se spune că este un secret bine păstrat. În a doua parte a secolului XIX era un renumit loc de vilegiatură – oamenii veneau să se trateze de plămâni și să fugă de căldura din București. Familia regală a vrut să-și construiască aici reședința de vară dar câmpulungenii, organizați într-o obște, nu puteau să vândă și să cumpere în afara ei. Carol I a căutat mai departe și a ales Sinaia pentru a-și construi reședința. Ce a urmat se știe (sau se bănuie): Sinaia a devenit principalul centru turistic din România, s-a născut “Valea Prahovei” ca loc de vilegiatură iar Câmpulung a trecut pe locul doi, fiind preferat de artiști și intelectuali cu mai puțini bani.
Dar să ne întoarcem la arhitectură. Pentru cei atrași de stilul neoromânesc, aici e raiul. Sau un rai. Pe lângă asta am găsit câteva ferestre cu influențe Art Nouveau, câteva vile Art Deco și multă arhitectură tradițional – musceleană.
Dar mai multe o să descoperiți pe teren, pe 25 iunie, când facem o excursie de o zi in Campulung Muscel. Plecăm de dimineața, de la 8.00, ne întoarcem seara, la 21.00 și între cele două drumuri descoperim centrul orașului printr-o Vânătoare arhitecturală, vizităm și aflăm poveștile a două vile: Vila Golescu și Vila Ștefănescu (actuala secție de Etnografie a Muzeului Municipal).
Prețul e de 200 de lei de persoană și include transport, prânz, taxă Vânătore, taxe intrări muzee, ghidaj. Participanții de la Vânătoarea din 28 mai, din zona Dacia, beneficiază de un preț special. 🙂
Dacă sună bine sau foarte bine, înscrierile se fac completând formularul de aici
Notă: În imaginea de mai sus e Vila Nae Manolescu, inclusă în traseu.
Nota 2: Mulțumim prietenilor de la 100delocuri.ro că sunt alături de noi.