Haideți să facem, împreună, un pic mai mult pentru patrimoniu.
Cei de la Asociația Locus – un grup de tineri specialiști din Timișoara – și-au propus să salveze de la degradare Băile Neptun, una din clădirile emblematice ale stațiunii Băile Herculane. Acum aproximativ 2 ani au început să deruleaze Herculane Project, o serie de expertize, măsurători, strângeri de fonduri, măsuri care să salveze clădirea – găsiți toată povestea și toți pașii făcuti pe pagina lor de Facebook sau pe www.herculaneproject.ro. Acolo unde mulți au dat din cap a tristețe, ei și-au suflecat mânecile și s-au apucat să facă ceva, cu toate resursele pe care le aveau la îndemână.
Acum au nevoie, urgent, de 100 000 de euro pentru intervenții de urgență, căci clădirea a devenit pericol public și pierde cărămizi o dată la fiecare două-trei zile).
Donația recomandată de persoană este de 5 euro sau 23,5 lei.
Ideal ar trebui făcută până pe data de 1 mai, căci un antreprenor român a decis să sprijine proiectul și să dubleze suma care se strânge până în acel moment. Miercuri, 24 aprilie, donațiile aproape au atins 10 000 euro, dar până la 100 000 mai e drum lung.
Propunerea noastră, pentru vânătorii urbani și pasionații de patrimoniu: toți cei care au donat/vor dona 5 euro și au participat vreodată la o Vânătoare de comori arhitecturale sau au de gând să participe la una, vor avea parte de un preț special la orice Vânătoare arhitecturală care are loc în 2019 în București. Din prețul de 45 de lei, scădem cei 23,5 lei, astfel încât participarea la Vânătoare va fi de doar 21,5 lei de persoană.
Cum o să procedăm? O să avem nevoie de dovada donației făcute (minimum 5 euro / 23,5 lei), care să fie trimisă pe email la ioana@vanatoarea-arhitecturala.ro și noi o să vă oferim un cod special de voucher. Avem evenimente lunare, lista lor o puteți consulta aici.
Mențiuni:
- Din motive de costuri ridicate, nu putem acorda această reducere la Vânătorile care au loc în alte orașe.
- Dacă donația va fi mai mare decât 5 euro, reducerea va fi de maximum 5 euro și va fi acordată doar la un singur eveniment.
Datele asociației ce deruleaza Herculane Project și care se va ocupa de intervenții:
Cont Asociația LOCUS: RO17BTRLRONCRT0421032701
CUI 38615380
Sau, pentru donațiile prin Paypal: https://www.paypal.me/asociatialocus
Mai jos, câteva precizări via pagina de Facebook a Herculane Project:
“Deoarece au fost foarte multe întrebări despre ce presupune intervenția de urgență și regimul de proprietate, dorim să facem câteva clarificări:
1.Intervenția de urgență asupra clădirii înseamnă îndepărtarea pericolului public pe care îl prezintă în acest moment clădirea și prevenirea unui colaps definitiv al sectoarelor de clădire afectate. Intervenția de urgență se va face în etape, pe masură ce vom reuși să strângem banii necesari. Intervenția va fi făcută în baza unui proiect tehnic elaborat de echipa noastră împreună cu o serie de specialiști, iar toate lucrările propuse sunt reversibile. Clădirea a fost declarată pericol public în baza unei expertize tehnice în 2017, iar procedurile de protejare a comunității și a monumentului trebuiau începute de îndată.
2.Proprietarul clădirii este Primăria Băile Herculane, iar terenul este deținut de doi privați. Proprietarii terenului nu și-au dat acordul pentru ca intervenția să poată fi posibilă, dar având în vedere ultimele prăbușiri și degradări structurale, clădirea este un pericol foarte mare pentru trecători. Astfel, administrația locală a decis să emită autorizația de construire în regim de urgență în baza proiectului tehnic avizat de Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin și predat de către echipa noastră în 26 aprilie 2018 către administrație. În baza eliberării acestei AC, suntem obligați să luăm toate măsurile de protejare și conservare a monumentului de cea mai înaltă clasă – A, interes național.
3.Această intervenție este singurul pas care poate fi implementat până la rezolvarea tuturor problemelor juridice și de proprietate, și reprezintă stoparea prăbușirilor preconizate în următoarea perioadă și pierderea unor elemente originale și de foarte mare valoare pentru patrimoniul cultural din România, prin lucrări reversibile! Nu se va face nici o lucrare permanentă asupra Băilor, ci se va proteja și conserva până la momentul oportun unei restaurări corecte și fezabile.
Donați pentru Herculane!
Împreună pentru patrimoniu!”