8 activități din cadrul Zilelor Patrimoniului care sună mi-nu-nat

Rosia Montana vedere aeriana foto de Silviu Bocaniciu Senior

În perioada 15 – 18 august (adica acum, săptămâna asta) are loc a patra ediție a Zilelor Patrimoniului la Roșia Montană. De la an la an programul e din ce în ce mai bogat și mai atrăgător – și cred că pune în evidență foarte bine patrimoniul construit/material/imaterial din Roșia.

Ce sună bine bine? (Comentariile din paranteze ne aparțin.)

1.Turul Satului (plecare din Piața Centrală) din 15 august, ora 10.00 (în fiecare zi, la ora 10.00, are loc alt tur; acesta, fiind centrat pe Roșia, ar trebui să fie cel bogat în detalii istorice și arhitecturale )

2.Turul Monumentelor Naturale (plecare din Piața Centrală) din 15 august, ora 18.00  

3.Atelier demonstrativ – tehnici / materiale tradiționale (plecare din curtea casei parohiale unitariene) din 16 august, ora 14.30 (susținut de Asociația ARA, care prin Programul Adoptă o Casă la Roșia Montană a recondiționat/ conservat locuințe miniera, biserici și edificii publice cu materiale locale și meșteri locali și voluntari ….de peste tot.)

4.Vernisajul expoziției Subteranele Roșiei Montane – fotografii de Ivan Rous și Jaroslav Šanda / Asociația Ryma (sediul Cercetașilor din Roșia Montană)  din 16 august, ora 18.00 ((de neratat, pentru că Roșia Montană are cele mai bine păstrate mine din Imperiul Roman)

5.Turul Cianurii (plecare din Piața Centrală) din 17 august, ora 14.00 (așa-i că sună bine?)

6. Atelier de tăblițe cerate (curtea Casei Parohiale Unitariene) din 17 august, de la ora 15.00 (pentru că aici s-au găsit niște tăblițe cerate ce conțineau niște contracte între antreprenori și mineri; cumva, au supraviețuit până în zilele noastre și sunt foarte importante pentru studierea dreptului antic. La atelier nu o să înveți legi, dar o să afli cum să îți scrii propriul contract pe o tăbliță cerată.)

7.Concertul STRADIVARIUS susținut de Alexandru Tomescu – 17 august, ora 18.00 

8. Povestiri în Jurul Focului la Casa Parohială Unitariană – povești la foc alături de roșieni – 17 august, ora 20.00  

Bineinteles, suntem subiectivi în ce am selectat mai sus. De aceea te invităm să te uiți pe programul complet aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *